Мені 40 років у серпні 2018 року переніс ТЕЛА

анонімно

Чоловік, 40 років

В кінці лютого при грі у футбол отримав удар по щиколотці. через деякий час від місця удару вгору до коліна почала з’являтися почервоніння, що супроводжується печінням. Спочатку було припущення, що через опалий ніготь на нозі потрапила інфекція і призначені антибіотики у вигляді уколів. Ефект від уколів був невеликий, а потім стало неможливим наступати на п’яту. У цей момент мене госпіталізували в міську лікарню з діагнозом флебіт і тромбофлебіт поверхневих судин нижніх кінцівок, підгострий тромбофлебіт п/к вен лев. гомілки. Результат лікування: явища запалення куповані (з виписки від 3 квітня 2018 р.). для себе все ж вирішив зробити узд в республіканському кардіодиспансері (9 квітня). Тут було зроблено наступний висновок: неокклюзирующий тромбоз однієї з малої гомілкової вени, окклюзирующие тромботичні маси стовбура БПВ на лівій гомілці. Виписали ксарелто (21 день по 2 таб. в день 15 мг, далі 20 мг по 1 таб.) з подальшим УЗД в динаміці, який відбувся 7 червня. У період з моменту завершення зазначеного курсу ксарелто до узд нічого не брав. 7 червня висновок був таким: тромбоз ПКВ лівої н/к, ПТБ однією з МБВ обох н/к, стовбура БПВ лівої н/к. Запропоновано продовжити консервативне лікування -антикоагулянтна терапія (ксарелто). 2 серпня знову приїхав на узд. Висновок: тромботичні маси в просвіті ПКВ, однією з МБВ на лівої нижньої кінцівки, ПТБ однією з МБВ на обох нижніх кінцівках, ЗТВ стовбура БПВ лівої нижньої кінцівки. 13 серпня ліг на так зване профілактичне лікування в міську лікарню. Тут ксарелто скасували і призначили гепарин в живіт. На 11 день трапилася ТЕЛА. Було проведено тромболізис, а на наступний день транспортований в республіканський кардіологічний диспансер. Звідти виписаний 11вересня у зв’язку з поліпшенням (так записано у виписці). В лікарні почав прийом варфарину, який приймаю по сей день. Щоденна доза — 3,5 таб. по 2,5 мг (моя вага — 87 кг). МНО тримається на рівні 2.2-2.5. Так само п’ю розукард, так як 17 жовтня вперше здав ліпідограму, на якій був перевищений індекс атерогенності (4,2). Також за наполяганням кардіологів зараз п’ю периндоприл (півтаблетки на день), эгилок (2 таблетки в день по 25 мг), эманера або омепразол (за 2 години до варфарину), після ФГДС в певний момент пив креон, де-нол, ганатон. Здав масу аналізів на генетику, онкомаркери (всі результати в нормі), МРТ головного мозку. Головний гематолог республіки поставив діагноз вторинний еритроцитоз. Гемрглобин завжди на рівні 160-180, еритроцити в межах 6,0-6,5, ШОЕ 1-3. Чув про такий аналіз як Д-димер. Здавав його всього 1 раз (13 листопада, разом з іншими аналізами на генетику), результат 1025 прокоментували як некоректний із-за прийому варфарину. З приводу подальшого розвитку подій думки лікарів істотно різняться: продовжувати прийом варфарину, повернутися до ксарелто, перейти на продаксу. Наскільки це можливо хотілося б отримати уявлення, що спровокувало ТЕЛА і як жити далі.

Читайте:   Стягнутість в колінному суглобі

Відповідає Гончаров Євген Олександрович

судинний хірург

Добрий день!
З практичної діяльності прийом ксарелто не дає такого лікувального ефекту як інші нові пероральні антикоагулянти. На жаль, подібні випадки траплялися при його прийомі, тому оптимальніше эликвис або прадакса або навіть залишитися на варфарині ( якщо зручно і є можливість контролювати мно).
Прогресирование тромбозу нижньої кінцівки сприяла відсутність дії препарату, що в свою чергу призвело до ТЕЛА…

З повагою, лікар-судинний хірург Гончаров Євген Олександрович

анонімно

Шановний, Євген Олександрович, прийом одного з антикоагулянтів буде довічним або в певний момент можна буде відмовитися від них? Їх прийом може гарантироавть ступінь захисту від повторення страшної ситуації? І як їх прийом може відбитися на інших органах (шлунок, нирки,печінка). Також звичайно хвилює питання того, як перенесена Тела впливає на тривалість життя? Буду вдячний Вам, якщо Ви знайдете трохи часу ще раз дати пояснення до моїх питань. Спасибі.

Гончаров Євген Олександрович

Прийом цих препаратів у Вашому випадку не буде довічним, після курсу лікування можна буде від них відмовитися. Гарантувати повторення ситуації ніхто і ніщо не зможе, але вони більш ефективні для лікування…. принаймні погіршення на них точно не було. Це сучасні препарати та їх прийом безпечний, ясна річ, що може бути побічні ефекти у будь-якої людини, але як правило вони вкрай рідко зустрічаються. Якщо Ви проведете зараз адекватне лікування і в майбутньому не буде шкідливих звичок, то на тривалість життя ніяк не вплине.

анонімно

Уважаемвй Євген Олександрович, дякую за роз’яснення. Напевно зловживаю увагою до себе, але користуючись можливістю хочу уточнити оптимальні строки курсу лікування, а також які будуть рекомендації по периндоприлу, эгилоку і розукарду? Чи можу я здійснювати пробіжки і як далі будувати відносини зі спортом?

Читайте:   Здригування уві сні у дитини 1 4

Гончаров Євген Олександрович

Эгилок і периндоприл приймайте виходячи з артеріального тиску і частоти серцевих скорочень, приймати розукард не бачу сенсу. Антикоагулянти мінімум 6 місяців від початку захворювання.

анонімно

Євген Олександрович, як все-таки бути з фізичними навантаженнями або залишкові тромби можуть посипатися? І ще питання про дихання. У подібних випадках які залишкові явища можуть негативно проявитися у подальшому в легенях: схильність до запалення легенів або щось ще? Має важливе значення здача крові на д-димер (у нас в місті його не роблять)?

Гончаров Євген Олександрович

Фізичні навантаження будь-які, але без обтяження. Тромби фіксовані і нікуди не сместяться і не відірвуться. Краще плавання, динамічні види спорту. Д — димер не специфічний аналіз крові на тромбоз, тому сенсу в ньому немає.
В бедующем я не думаю, що це якось позначиться на здоров’я… якщо не провокувати шкідливими звичками і не запускати простудні захворювання.

анонімно

Євген Олександрович, які мої дії по закінченню 6 місяців з моменту тромболізису? Які необхідно буде здати аналізи і як часто робити їх в подальшому? І ще хотів запитати про наступний момент. Часом болить голова, причому конкретно з правого боку. При цьому створюється здавлювання правого ока. Був в мікрохірургії ока там сказали, що це судини, внутрішньоочний тиск в нормі. Пропив 1 місяць пікамілон, в період прийому очей особливо не турбував. Зараз знову є відчуття, що щось заважає зору.

Гончаров Євген Олександрович

Зробити контрольне Узд вен нижніх кінцівок, курсами пропивати ангиовит, аналізи здавати немає сенсу, вони мов не покажуть. З приводу болю в голові краще проконсультуватися з неврологом.

анонімно

Євген Олександрович, після закінчення 6 місяців чи можливо потрапити до Вас на прийом для діагностування поточного стану організму?

Читайте:   Дитині 2 міс аугментин яка повинна бути дозування

Гончаров Євген Олександрович

Так, звичайно, без проблем

Консультація лікаря-флеболога на тему «Мені 40 років у серпні 2018 року переніс ТЕЛА» дається виключно в довідкових цілях. За підсумками отриманої консультації, будь ласка, зверніться до лікаря, у тому числі для виявлення можливих протипоказань.