Кашель 4 тижні і біль у грудях — це пневмонія або туберкульоз? Відповідь лікаря

Питання: «Здрастуйте! Чотири тижні тому почався сухий кашель, а днів через 5 почала боліти грудна клітка праворуч. Була на прийомі в терапевта, зроблена флюорографія — вона в нормі, призначені Аугментин і Флавамед. Через тиждень краще не стало, відправили до пульмонолога. Був зроблений рентген. Висновок: в легенях без інфільтрації, легеневий малюнок посилений в базальних областях, коріння не розширені, синуси вільні, тінь соч. N віку.

Призначені інгаляції з Пульмикортом, Беродуалом, Лазолваном і таблетки Аскорил. Поліпшень немає. З’явилися неприємні відчуття в носі і горлі ніби гнійний присмак. Дуже рідко відходить зелено-жовта мокротиння. В лежачому положенні набагато легше себе почуваю.

Сьогодні здавала кров — показники в нормі. Зробила КТ легень з обох сторін на верхівках щільні вогнищеві тіні 9 мм справа і зліва група від 3 до 8 мм. Справа в S-7-8-9-10 мелкоочаговая диссеметрия. Рідина в плевральних порожнинах не визначається. Середостіння розташоване серединно, додаткових утворень у ньому не визначається. Просвіт великих бронхів не змінений. Внутрігрудного лімфатичні вузли не збільшені. Серце і великі судини не змінені. Кістково-деструктивних змін не виявлено. Висновок: двосторонній полісегментарною запальний процес специфічного генезу.

Була у фтизіатра, діаскін тест і мокрота — негативні. Висновок: немає переконливих даний для постановки діагнозу туберкульоз. На даний момент докалываю Цефтріаксон (було призначено 10 днів по 2 ін’єкції в день), залишилося 2 уколу. Біль у грудній клітці значно зменшилася, болить тільки при глибокому зітханні-кашель майже пройшов. Зберігається сильний занепад сил. З даними симптомами необхідно продовжувати колоти даний антибіотик, чи потрібна ще якась комплексна терапія?», — запитує Анастасія.

Відповідає лікар вищої категорії, пульмонолог — Сосновський Олександр Миколайович:

З урахуванням значного клінічного поліпшення, слід визнати, що терапія цефтріаксоном дала виражений позитивний ефект. Це означає, що специфічний процес в легеневій тканині, ймовірно, був викликаний бактеріальною флорою, чутливою до антибіотиків цефалоспоринового ряду. Настільки ж ймовірно, що спочатку використовувався аугментин (захищений пеніцилін), виявився слабо корисний для усунення запалення в легеневої тканини. Таким чином, емпірична зміна антибіотика зробила сприятливий дію на Ваш організм.

Читайте:   Алое або хіміотерапія при раку легень на третій стадії? Відповідь лікаря

Чим може бути запалення в легеневої тканини? Це зовсім не обов’язково туберкульоз. Повсюдно на території Росії і країн Європи в останні місяці реєструються випадки мікоплазмової інфекції. Хоча зазвичай запалення являє собою повноцінну інфільтрацію, не можна виключити, що саме цей мікроорганізм викликав утворення щільних вогнищ і полісегментарну дисемінацію. Однак точно визначити мікроорганізм вже не представляється можливим, так як курс лікування антибіотиками пройдено. Ін’єкції цефтріаксону слід продовжувати до 10 днів, щоб повністю знищити патологічні мікроорганізми в тканині легенів.

Загальна слабкість – це результат перенесеної інфекції. Вона зазвичай проходить протягом тижня після закінчення антимікробної терапії. Однак слід провести контрольне обстеження після проведеного лікування. Воно включає дослідження крові на гострофазові показники, аналіз мокротиння (якщо вона є), повторну комп’ютерну томографію грудної клітини. Якщо всі аналізи будуть нормальними, а на КТ вогнищ дисемінації не знайдуть, то слід вважати проблему вичерпаною. В такому випадку будь-яка антибактеріальна терапія припиняється, призначаються загальнозміцнюючі препарати, вітаміни. При наявності змін в легеневій тканині доцільно виконання КТ-дослідження з контрастом і проведення фибробронхоскопии з парканом промивних вод на аналізи.

Якщо припустити, що ніяких змін в легеневій тканині не залишилося, то слабкість і всі інші залишкові явища перенесеної інфекції нівелюються протягом декількох днів. Гострий стан залишиться лише у пам’яті, як неприємний епізод у житті. Ніякого впливу на подальше життя, ймовірно, хвороба не зробить. Відповідно, ніяка додаткова комплексна терапія не потрібна. Однак остаточне рішення буде цілком залежати від Вашого лікуючого лікаря і результатів контрольного обстеження.